Cum antrenam grupele musculare deficitare?

Antrenamentul fiecarei grupe musculare are un specific aparte. Se intampina dificultati la executia deritelor exercitii, si acest lucru uneori poate descuraja continuarea antrenamentului. Exista antrenamente si exercitii favorite, exista grupe musculare preferate, dar exista si grupe musculare “incapatanate”. La aceste grupe musculare ritmul de dezvoltare si definire este lent sau foarte lent si sunt numite grupe deficitare.  Acest lucru pentru practicantii de culturism amator nu trebuie sa fie o problema, ci o provocare. Este inevitabil acest aspect in procesul de dezvoltare a grupelor musculare in sala de antrenament. Exista solutii, sfaturi si recomandari eficiente. Trebuie aleasa cea mai buna solutie pentru fiecare. Cele mai intalnite metode de antrenament pentru grupele musculare deficitare sunt urmatoarele :

Antrenamentul piramidal. Seriile piramidale executate corect solicita grupa musculara vizata intr-un mod diferit. Ineditul antrenamentului piramidal stimuleaza fibrele musculare “incapatanatete” si  provoaca un soc benefic. Pentru a explica principiul  de baza, sa ne gandim la antrenamentul pectoralilor, unde impinsul din orizontal cu bara la piept este un exercitiu  de baza. Se executa 4 serii, in fiecare serie crestem  greutatea incarcaturii pe bara si scadem numarul de repetari (exemplu: 12 rep. x 60kg, 8 rep. x 70kg, 6 rep. x 80kg, 4 rep. x 90kg).  Intre serii pauza de 2-3 min. Aceast tip de antrenament se poate aplica si in cazul altor exercitii pentru alte grupe musculare deficitare( ex:  presa pentru picioare ). Controlul miscarii, executia corecta, si tempo-ul lent al miscarii sunt reguli de baza in cadrul unui astfel de antrenament. Se recomanda pentru grupele musculare mari(piept, picioare, spate) Se lucreaza cu greutati mari, asadar  aveti nevoie de un partener de antrenament. Atentie la accidentari!

Superseriile. O metoda “super” pentru antrenamentul grupelor musculare deficitare. Se diferentiaza de alte tipuri de antrenament prin numarul ridicat de repetari  cu greutati diferite in cadrul unei serii. Se executa o serie in minim 3 etape cu greutati crescatoare sau descrescatoare. Ca exemplu  elocvent alegem antrenamentul bicepsului , flexiile cu gantere din pozitia stand fiind un exercitiu clasic. Pentru superserii descrescatoare se incepe cu  perechea de gantere cu care se pot executa maxim 4-6 repetari corecte  (ex. 20 kg) ; se trece imediat la urmatoarea pereche de gantere si se executa 4-6 repetari(ex. 16 kg ); ultima faza dintr-o serie , ultima pereche de gantere , 4-6 repetari(ex. 12 kg). Dupa reteta de mai sus se executa 3-4 serii, cu pauza mica de maxim 2 min. intre serii. Asadar in cadrul unei singure serii   se executa minim 12 repetari cu 3  greutati diferite, crescatoare sau descrescatoare. Secretul superseriilor il reprezinta  variatia nivelului de excitare a fibrelor musculare in cadrul unei serii dintr-un exercitiu specific pentru grupa musculara vizata. Se recomanda superseriile pentru grupele musculare mici (biceps, triceps,  trapez, deltoid). Superseriile supun articulatiile si tendoanele la presiune ridicata. Atentie la faza de incalzire a grupei respective(4-5 min.)!

Cu multa rabdare si motivatie trecem pentru complexe si obstacole. Grupele musculare “incapatante” pot fi antrenate eficient, adoptand un antrenament  inedit, care sa suscite interesul.  Incercati ceva nou si schimbarile  nu se vor lasa asteptate.   

25 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.